Parohia Ortodoxă Bălan
Credinciosii români din Bălan au apartinut, până în toamna anului 1972, bisericilor ortodoxe din Izvorul Muresului si Voslobeni. Din acel an, Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia trimite în Bălan pe inimosul ieromonah Serafim Măciucă, vrâncean de origine. Se înfiintează, astfel, prima parohie ortodoxă, cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe a Sibiului. Părintele Serafim a construit la început o capelă de lemn, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", iar în 1976 a obtinut autorizatia de construire a unei biserici. La ridicarea ei, Patriarhul Justinian a contribuit cu suma de 90.000 lei.
În noiembrie 1978, biserica, având hramul "Sfintii Ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici" si "Intrarea în biserică a Maicii Domnului", a fost terminată. Este zidită în piatră, până la glaful geamurilor si continuată cu cărămidă perforată până la boltile semicirculare. Are trei turnuri si e acoperită cu tablă zincată. Stilul arhitectonic este cel romantic. Pictura este în frescă, începută în 1981 si terminată în 1985 de pictorul Mihail Fordea si sotia sa. Biserica a fost binecuvântată din anul 1985, spre a se putea sluji în ea, iar sfintirea a fost făcută de Emilian Birdas, episcop al Alba Iuliei, preot vicar Andrei Andreicut si consilier cultural Petru Plesa, la 20 august 1989.
În luna martie 1989 a fost instalat ca paroh preot Dumitru Panaite, care, cu sprijinul credinciosilor si cu ajutorul primit din partea Episcopiei, a făcut ultimele finisări în biserică: policandre, vesminte, trotuar din beton împrejurul bisericii, constructii anexe etc. Din anul 1995, preotul Dumitru Panaite este si consilier bisericesc al Episcopiei Covasnei si Harghitei, membru al consiliului si adunării eparhiale si a Colegiului de redactie al publicatiei eparhiei, Graiul românesc.
Din anul 2001, la parohia Bălan a fost încadrat preotul Teofil Tecuschi, transferat de la parohia Sâncrăieni. În anul 2001, cu sprijinul Episcopiei si al unor sponsori, casa parohială a fost reparată si modernizată.