Orfelinatul ursuletilor din Bălan

Recent a apărut un articol în ziarul Libertatea pe care îl vom cita mai jos. Ce s-a omis acolo însă, a fost specificarea locaţiei exacte a orfelinatului si a celor care se ocupă de acesta. Cunoscând noi acest amănunt intervenim si vi-l facem cunoscut, postând acest articol printre altele care descriu atracţiile orasului.
Ursuletii ramasi fara parinti au "orfelinat" in Harghita. Nu este vorba de o gluma, ci de un proiect stiintific prin intermediul caruia puii de urs sunt crescuti si ajutati sa se dezvolte normal, chiar daca nu au parinti.
"Avem sapte pui de urs in rezervatie. Ei traiesc aici exact ca in mediul lor natural, fara sa fie dependenti de prezenta umana", ne-a declarat Leonardo Bereczky, coordonatorul proiectului. Are numai 28 de ani, dar s-a indragostit de mic de aceste animale. "Tatal meu era paznic de vanatoare si am crescut in acest mediu. Am iubit padurea si animalele ei de cand ma stiu", spune Leonardo, care a si facut Facultatea de Inginerie Cinegetica de la Sopron - Ungaria. Apoi s-a intors in tara si s-a dedicat acestui proiect. "La inceput am gasit 3 pui de urs si m-am gandit sa le fac o mini-rezervatie. Apoi am intrat in legatura cu Fundatia Vier Pfoten si am definitivat proiectul. Lucrez aici impreuna cu prietena mea si cu un alt coleg. Zi de zi avem grija de ursuletii orfani, dar fara sa intram in contact cu ei", ne explica tanarul cum e sa fii "tatal" a sapte pui de urs. "Ii reperam prin radiolocatie si cand nu sunt in anumite zone, acolo le plasez mancarea. Exact asa cum ar gasi-o si in natura. Nu este ca si cand ai hrani un animal de casa. Semintele sau fructele sunt asezate prin copaci si ei vor fi obligati sa se catere ca sa se hraneasca. Ei trebuie sa fie pregatiti sa faca fata oricarei provocari in momentul cand vor fi eliberati din nou in salbaticie", povesteste Leonardo.
In rezervatie, accesul oamenilor e interzis.
Rezervatia se intinde pe o suprafata imensa, in Muntii Hasmas, unde accesul oamenilor este interzis. Ursii sunt reperati prin radiolocatie si sunt tinuti sub observatie cu ajutorul unui motodeltaplan. Cel mai mic "locatar" din Centrul de reabilitare a ursilor orfani Harghita, apartinand Fundatiei Vier Pfoten, este un ursulet de aproximativ 3 luni. "Situatia acestui ursulet este practic situatia clasica a fiecarui urs pe care il avem aici. Micutii raman orfani din diverse motive, fie naturale, fie braconaj. Apoi ei sunt gasiti de lucratori silvici sau vanatori si ajung de cele mai multe ori in locuri care ii compromit din toate punctele de vedere, in loc sa isi continue viata in salbaticie, adica in mediul lor natural. Fiind niste animale extrem de atragatoare, ursuletii ajung in ograda vreunui padurar sau la gradinile zoologice, care oricum nu le ofera un mod adecvat de viata", ne-a declarat Leonardo.
Ultima moda la romani sunt minigradinile zoologice. Amplasate in spatele unor pensiuni sau restaurante doar pentru a atrage turistii, ofera conditii jalnice bietelor animale, care sunt obligate sa traiasca pe cativa metri patrati. "In cazul in care vreunul din cititorii dv. repereaza ursuleti chinuiti sau fara ursoaica, ii rugam sa ne contacteze la numarul 021/ 316.77.31. Noi stim ce trebuie sa facem", a incheiat Leonardo.
Cotidianul "Libertatea" - Articol semnat de Pacearca Claudiu

Top