Trasee Turistice
Turistic Bălanul este cunoscut iubitorilor de munte ca punct de plecare în expeditiile spre Piatra Singuratică (1587 m), Hăsmasul Mare (1793 m), Hăsmasul Mic (1767 m), precum si spre Lacul Rosu si Cheile Bicazului. Din oras spre Piatra Singuratică sau Piatra Unică, unde se găseste si o cabană, sunt două trasee marcate: cu bandă albastră si triunghi rosu ce sunt accesibile atât vara cât si iarna, timpul mediu fiind de o oră si jumătate. Din acest punct se ramifică mai multe trasee spre Lacul Rosu si Cheile Bicazului (prin ªaua Pângărati aproximativ 5 ore, prin Pârâul Oii aproximativ 4 ore, prin Vârful Ucigasul aproximativ 6 ore si prin Trei Fântâni, traseu ne marcat, aproximativ 6 ore) în Nord si spre Valea Rece Lunca de Sus în Sud.
Piatra Singuratică este bine cunoscută iubitorilor de alpinism pentru traseele sale de toate dificultătile, fiind accesibilă atât începătorilor cât si celor mai experimentati.
De asemenea, Bălanul este cuprins în Drumul Molidului, circuit care parcurge în parte traseul de odinioară al unei căi ferate înguste si care se poate circula pe jos, cu bicicleta, călare pe schiuri si sănii trase de câini fiind marcat atât cu indicatoare cât si cu marcaje turistice.
Alte locuri pitoresti sunt izvorul geografic al Oltului, traseu marcat cu bandă albastră si accesibil cu masina, izvorul geografic al Muresului si lacul de acumulare Mesteacănul de pe râul Olt.
Frumusetile legate de Muntii Hăsmasului din punct de vedere peisagistic sunt completate de marea varietate floristică (floarea de colt, sângele voinicului, bulbucul de munte) si faunistică (ursul brun, capra neagră, cocosul de munte, râsul, cerbul carpatin) multe din acestea fiind ocrotite de lege.
Semnalizarea traseelor montane
în Muntii HÃSMAS Spre Lacul Rosu prin Piatra Singuratică |
|
în Muntii HASMAS Spre Cabana Piatra Singuratică prin Pârâul Scaunului |
|
în Muntii HASMAS Spre Poiana Tarcău prin Pârâul Galcut |
Bine ati venit pe Drumul Molidului
Originalitatea ideii constă în faptul că, "Drumul Molidului" este un circuit, care parcurge în parte traseul de odinioară al unei căi ferate înguste, asigură privelistea valorilor naturale si peisagistice din zonă, înlesneste circulatia ecologică între localităti cu vechi legături economice si culturale. Lungimea traseului marcat pe care se poate circula pe jos, cu bicicleta, călare, pe schiuri si sănii trase de câini, este de aproximativ 90 km. Posibilităti de cazare sunt la Cătunul Kovács Péter, Motelul Km 4 (Gheorgheni) si în statiunea Lacu-Rosu.
Parteneri în realizarea proiectului finantat de Fundatia pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc au fost: Primăria Orasului Bălan, Primăria Municipiului Gheorgheni, Echipa Salvamont "Dancurás" Gheorgheni.
Drumul molidului, porneste din orasul Bălan, de lângă biserica catolică (intersectia DJ 125 cu Str. Pârâul Fierarilor) si urcă prin localitate circa 1 km, paralel cu râul Olt. De la iesirea din oras si până la complexul de cătune Kovács Péter, drumul este marcat cu bandă albastră (panoul indicator nr. 1). Valea Oltului oferă numeroase atractii turistice: mici cascade sau vârtejuri de apă, izvoare de apă minerală, case cu specific montan, plante si animale ocrotite - ghintura galbenă, floarea de colt, capra neagră, cocosul de munte, alunarul-, fructe de pădure si ciuperci. Continuând drumetia spre Nord, pe drumul marcat cu cruce albastră (panoul indicator nr. 2), ajungem la popasul turistic Motel Km 4, din apropierea municipiului Gheorgheni.
De aici, ocolind spre dreapta, ajungem pe traseului căii ferate de odinioară, marcat acum cu cruce galbenă (panoul indicator nr. 3).
La începutul secolului trecut, între anii 1910 si 1918, o locomotivă cu aburi transporta busteni si drumeti temerari între localitătile Gheorgheni si Lacu-Rosu. După ce parcurgem cinci kilometri, "Drumul molidului" intersectează soseaua si se continuă pe traseul drumului forestier, paralel cu pârâul Belchia (panoul indicator nr. 4). Lipsa vechiului viaduct, ne obligă la părăsirea digului căii ferate - ocolind usor spre dreapta, si la urcusul pe o potecă abruptă până ce ajungem din nou pe traseul original (panoul indicator nr. 5). Traversând văile pâraielor Gherpotocul Mic si Gherpotocul Mare, ajungem pe Vârful Pângărati (1255 m - panoul indicator nr. 6), unde la intersectia numeroaselor trasee turistice, ne continuăm minunatul drum, pe cel marcat cu cruce galbenă.
La poalele Muntelui Mic, drumul se întoarce brusc, intersectând soseaua (panoul indicator nr. 7). După ce parcurgem 250 m pe asfalt, trecând printre balustradele de beton si fier, ajungem din nou pe Drumul Molidului. Portiunea imediat următoare, se recomandă numai pentru mersul pe jos. Biciclistii sunt invitati să se deplaseze pe sosea 1500 m înspre Lacu-Rosu, dar în dreptul carierei de piatră se vor putea întoarce pe drumul marcat. Urmând valea pârâului Verescheu, ocolind usor spre dreapta, trecem de saua care ne conduce în valea pârâului Capros. Panoul indicator nr. 8, ne avertizează că, am ajuns la pârâul Oii si că se termină marcajul cu cruce galbenă.
Ne continuăm drumul la poalele muntilor Ghilcos si Hăsmasul Negru pe poteca marcată cu bandă albastră, până ce ajungem în Poiana Albă de Jos (panoul indicator nr. 9). De la molidul uscat, folosit drept stâlp indicator al intresectiei traseelor, drumul nostru se întoarce în unghi ascutit spre dreapta si urmăreste marcajul cu bandă rosie. Ne aflăm pe creasta Carpatilor, iar în fata ochilor se desfăsoară minunata panoramă a Muntilor Gurghiului, Giurgeului si Hăsmasului. Trecând pe lângă vârful Ciofronca si muntele Luhas, ocolim spre stânga si ajungem pe drumul marcat cu cruce rosie (panoul indicator nr. 10). Apropiindu-se spre sfârsit, Drumul Molidului ne conduce pe cumpăna apelor Oltului si Muresului pâna la cătunul Kovács Péter, de unde pe drumul forestier marcat cu bandă albastră revenim în orasul Bălan.
Vă dorim drum bun si Vă asteptăm.
Fundaţia Naturland
Descriere a unui traseu pornind din orasul Bălan
(descrierea unei persoane ce nu a trecut cu vederea peste pitorescul locurilor)
Masivul se poate ataca din mai multe puncte: orasul Bălan, orasul Izvorul Muresului si statiunea Lacul Rosu.
Până în Bălan se ajunge cu un autobuz care se poate lua din gară din orasul Izvorul Oltului (20.000 lei). Vorbiti cu soferul să oprească în Bălan la biserica catolică. De aici pe partea dreaptă se face o ulită pe care o urmati până la intrarea efectivă în traseu. Până la cabana "Piatra Singuratică" (sau Piatra Unică) se face 1-1/2 h. Traseul nu ridică mari dificultăti, iar peisajul, diversitatea florei vă vor încânta în mod cert privirile.
Cabana se afla într-o poiană la baza stâncii numită Piatra Singuratică. Locul este foarte pitoresc si curat. Cazarea costa 50.000 lei de persoana si se face în 2 camere cu cate 12-14 priciuri suprapuse. Încălzirea se face cu lemne. Sursa de apă: un izvor amenajat la 5 minute de cabană.
În apropierea cabanei se afla si un mic canion.
În apropiere sunt si trasee de cătărare mai ales pentru începători.
Traseul continuă din spatele cabanei, iar în 10 minute veti ajunge la o stână într-o poiană largă. Câinii nu sunt foarte fiorosi iar ciobanii sunt chiar de treaba. Aici puteti sa va opriti să gustati casul si urda sunt exceptionale.
De aici traseul se continuă prin stânga poienii urcând usor în creastă. Poteca este vizibilă si bine marcată. Pentru a urca pe Vf. Hasmasul Mare trebuie să vă abateti usor de la potecă spre stânga (cca. 15 min) urmând să reveniti pe ea pt. continuarea traseului.
În curând se ajunge într-o poiană unde marcajul este mai rar si mai putin vizibil. Imediat cum intrati în această poiană tineti stânga si veti reîntâlni poteca, pe care veti coborî până în Poiana Albă. Ajunsi în această poiană traseul face radical dreapta. Ajungând aproape de capătul poienii traseul se lasă în stânga pe lângă un izvor si în cele din urmă ajunge într-o poiană în mijlocul căreia tronează un copac uscat. Pe trunchiul acestuia sunt indicatoare. Din acest punct se fac mai multe trasee: Banda rosie traseu către Izvorul Muresului, Banda albastra spre Lacul Rosu prin Valea Oii, Punct albastru tot spre lacul Rosu continuând creasta. Mai exista si un traseu care duce pe Vf. Hasmasu Negru.
Daca se doreste ajungerea în statiunea Lacul Rosu traseul mai interesant este pe punct albastru. Acesta urmează creasta trecând printr-o pădure deasă si sălbatică. Traseul vă va lăsa chiar în centrul statiunii, lângă debarcader.
Traseul pe banda albastra se lasă în jos pe lângă o stană, coboară o vreme prin pădure si în cele din urmă intersectează un drum forestier pe care îl veti urma în continuare până la Lacul Rosu.
Daca popositi mai mult la Lacul Rosu puteti să faceti o mică excursie pe Suhardul Mic de unde veti avea o priveliste frumoasă spre lac cât si spre Moldova. Nu trebuie sa urcati mai mult de 45 min. De asemenea în peretele Suhardului mic sunt mai multe trasee de cătărare cu grade diferite de dificultate.
În Lacul Rosu se poate sta cu cortul chiar lângă lac sau se poate dormi la vilele din jur (cazarea 100.000 lei de persoană).
Din Lacul Rosu există autobuze spre Gheorgheni si spre Piatra Neamt. La ora 14 există si un autobuz ce merge până în Brasov.
Masivul Hasmas nu este foarte întins si se poate face în întregime într-o singura zi. Dacă doriti o tura relaxantă de sfârsit de săptămână prin niste locuri pitoresti si mai neumblate puteti să alegeti acest masiv.