Atracții turistice

Muntii Hasmas se numără printre unitătile montane cele mai frumoase din Carpatii Orientali. Ei îsi motivează renumele prin varietatea, complexitatea reliefului si structurii geologice.

Zona reprezintă unul dintre cele mai pitoresti zone carstice de al noi din tară, care din 1995 se afla sub ocrotire ca rezervatie naturală, sub administratia Consiliului Local Sândominic si a Ocolului Silvic Izvorul Muresului, conform Hotărârii nr. 13 a Consiliului Judetean Harghita, pe o suprafată de 800 ha.

Zona se evidentiază printr-un potential turistic bogat si variat în structură particularizat în special prin :
- fonduri cinegetice si piscicole
- aspectele peisagistice variate, date de formele muntoase înconjurătoare
- bioclimat montan
- strat de zăpada cu grosimi mari si persistent de circa 5-6 luni pe an
- conditiile de clima constituie o componenta de baza a potentialului turistic montan prin favorabilitatea pe care o au pentru practicarea sportului de iarnă.

Masivul Hămasul Mare este denumit si Alpii Ciucului datorită frumusetii naturale deosebite. De remarcat este că Hăsmasul Mare este locul cu cea mai mare bogătie de flori de colt din tară.
În imediata apropiere se găsesc următoarele vârfuri din nord spre sud: Piatra Singuratică (1648 m) oferă conditii bune de practicare a alpinismului, la poalele acesteia existând si posibilităti de cazare (Cabana Piatra Singuratică - 30 locuri), vârful "Ecem" (1708 m), vârful Bălan (1376 m), Fagul Cetătii (1197 m), Arama Olt (1072 m) si Arama Neagră (1481 m).

Pe latura vestica a muntilor Hăsmas, pe calcarele si dolomitele pânzei de Hăsmas, din culmea principală apar platouri structurale înalte, ca platoul Hăsmasul Mare si Ocsem. Aceste platouri se termină către est printr-un abrupt prelung cu contur foarte sinuos ce se constituie în puncte de atractie pentru turisti. În apropierea localitătii pot fi vizitate izvoarele râurilor Olt si Mures. O altă zonă cu un pitoresc deosebit este barajul de acumulare "Mesteacănul", situat nu departe de oras.

Creasta principală si unele ramificatii abundă în fenomene carstice, iar piscurile Tarcău, Vârful Ascutit, Piatra Singuratică, Hasmasul Mare (1793 m), Hasmasul Negru, Suhardul încununează cu dantele albe faldurile pădurilor de fag si de molid. La această zonă privilegiată de natura se adaugă valea si cheile Bicazului precum si Lacul Rosu, obiective turistice importante, care întregesc ansamblul pitoresc al muntilor.

Casă a apelor bogate, Hasmasul stă la izvoarele marilor râuri Olt, Bicaz, Putna, Bistricioara. Atât creasta principală (cca. 35 km) cât si văile principale si secundare sunt străbătute de poteci, unele marcate.

Orasul Bălan, Statiunea Lacul Rosu sunt centre de îndrumare a drumetiei locale.

Orasul Bălan este situat pe DJ 125 la distante aproximativ egale de Miercurea Ciuc si Gheorgheni ( 35 km ) cele mai apropiate statii de tren fiind la Izvorul Olt si Izvorul Mures.

Climatic se caracterizează prin temperaturi medii anuale caracteristice zonei montane de 5-6°C si precipitatii cuprinse între 700-900 mm/an, strat de zăpadă cu grosimi mari si persistent 5-6 luni pe an favorabil practicării sporturilor de iarnă. În timpul verii temperaturile caniculare din restul tării fac Bălanul o adevărată oază de răcoare.

Top