Asezare geografică

Orasul Bălan este situat în perimetrul Nord-Estic al judetului Harghita, adică în zona centrală a Carpatilor Orientali, la poalele Hasmasului Mare, la altitudinea nordică de 46,30 grade si longitudine estică de 25,44 grade.

Se află în imediata vecinătate a comunei Sândominic, având acces la drumul national nr. 12 (Miercurea Ciuc - Gheorgheni). Miercurea Ciuc se află la 42 km, Gheorgheni se află la 19 km, (drumul inaccesibil circulatiei publice, oferă un traseu turistic de exceptie, drumetiile putând fi făcute cu sănii trase de câini).

Bălanul, ca oras, se întinde pe firul râului Olt, pe o distantă de aproximativ 3 Km, relieful fiind alcătuit dintr-un mic bazin înconjurat de alte forme de relief spectaculoase, munti si coline de un farmec inedit.

Clima

Clima este temperat - continentală cu o microclimă foarte favorabilă. Se poate simti efectul terapeutic al pădurilor; aerul este curat, răsinos, bogat în fitoncide, având astfel un efect benefic asupra sănătătii, fiind prielnic călătoriilor de odihnă si relaxare.

Temperatura medie pe tot parcursul anului variază în jurul valorii de 7 grade Celsius, iar iarna aceasta este între -10 si - 8 grade Celsius. Numărul orelor însorite într-un an este de 1300-1400 ore, iar precipitatiile sunt în medie de 710-730 mm.

Datorită muntilor si pădurilor care înconjoară depresiunea, numărul zilelor în care bate vântul este scăzut, Bălanul fiind o zonă linistită din acest punct de vedere.
 

Relieful, structura geologică

"Muntele si-acum ascunde
Între nouri fruntea lui;
Trăsnet când prin stânci pătrunde,
Dintre stânci si-acum răspunde
Vulturu-ngrijat de pui
."

(George Cosbuc)

Substratul geologic este alcătuit din roci sedimentar - cristaline, andezite, calcare si alte roci rezistente la eroziune. Pe aceste roci s-au format soluri brune acide, cu fertilitate scăzută, improprii pentru culturile agricole si propice pentru pădurile de molid care vegetează pe suprafete întinse.
Relieful este tipic de munte, cu o configuratie frământată, versanti cu pante mari. Altitudinea variază de la 850 m la nivelul orasului până la 1792 m în cel mai înalt punct al Masivului Hăsmas.
 

Reteaua hidrografică

Reteaua hidrografică este bine reprezentată de râul Olt cu afluentii acestuia.
Regimul hidrologic anual este relativ constant, astfel că până în prezent nu s-au înregistrat viituri torentiale, inundatii sau alte calamităti naturale. În câteva locuri există izvoare cu apă minerală.
Vegetatia existentă fixează bine solul, astfel încât în mod obisnuit nu se produc ravenări, eroziuni, alunecări de teren, înmlăstinări sau alte procese de degradare naturală a solului.

Flora si fauna

În împrejurimile orasului Bălan, pădurile ocupă si acum suprafete întinse. Pădurile existente sunt alcătuite în cea mai mare parte din molid. În proportii ceva mai reduse se mai întâlnesc: brazii, laricele si paltinii. Specii întâlnite sporadic sunt aninul alb, aninul verde, salcia, rachita rosie, rachita alba, scorusul de munte.

Dintre plantele de o frumusete extraordinară amintim: floarea de colt, sângele voinicului, tulichină mirositoare, ghintura galbena, specii rare si ocrotite de lege. Din flora existentă o mare parte se pretează utilizărilor medicale, de exemplu: angelica.

În aceste păduri vegetează si multe specii de ciuperci comestibile si fructe de pădure. Dintre ciuperci enumerăm: hribi, gălbiori, roscove , zbârciogi , diferite specii de Rusula. Arbusti fructiferi întâlniti sunt: zmeurul, afinul, merisorul, fragul.

Muntii, pădurile si râurile oferă un habitat prielnic unei varietăti bogate de animale sălbatice, din care se pot aminti: ursul carpatin, râsul carpatin, cerbul carpatin, capra rară, cocosul de munte, bufnita, alunarul, drepnia neagră, fluturasul de stâncă, păstrăvul de munte.

Top