Clubul sportiv

Scurt istoric

 

Vezi Galeria Foto cu jucatori de fotbal din Balan

 

Din cartea „55 de primaveri din fotbalul harghitean” aflam ca inca din anul 1930 exista activitate fotbalistica in Ciucul de sus. Astfel la fost echipa Olt FC jucau fotbalisti din Sandominic, Ineu Carta si Madaras. Ani de zile echipa a avut contract cu Baile Tusnad unde din 2 in 2 saptamani juca partide demonstrative. Din pacate dupa dezmebrarea echipei pana in anul 1949 nu se mai cunoaste activitate fotbalistica in Ciucul de sus.

Tin sa precizez ca satul Balan se afla in componenta administrativa a comunei Sandominic.


In anul 1949 la Sandominic s-a infiintat o echipa de fotbal. Peste 2 ani, deci in anul 1951 s-a format o echipa de fotbal in Balan. Actul de nastere al Minerului Balan este datat in 1951.

Dintre primii jucatori legitimati la Minerul s-au remarcat prin talentul lor: Farkas Lajos, Kabdebo Aladar, Karda Pal.

Cele doua echipe vor fuziona in anul 1953. Denumirea echipe va fi in continuare Minerul Balan. Consider ca acest lucru este primul succes al fotbalului din Balan, reusindu-se ca echipa unui sat sa castige pe plan sportiv intaietatea in comuna.

Succesul s-a datorat cu siguranta in primul rand datorita minei din Balan si in al doilea rand iubirii balanenilor fata de acest joc sportiv.

 

Minerul Balan – anul infiintari – 1951

Culorile echipei - alb-negru


Stadionul de fotbal

Scriind de începuturile fotbalului din Balan, o asa zisa epoca romantica, adica perioada anilor ’50- ’60, trebuie specificat ca Minerul si-a disputat partidele si în sândomenic.

Deplasare jucatorilor la partide dar si antrenamente, se efectua pe jos. Uneori cu reprize de alergare. Aceste conditii nu au împiedicat dorinta jucatorilor de atunci de a juca fotbal ti de a se face performanta.

Cu siguranta însa era nevoie de un teren de fotbal în Balan. La fel, de sigur au existat terenuri neomologate. Era necesar ca echipa sa se antreneze si sa joace acasa..

A existat si un teren omologat în care echipa îsi disputa meciurile, dar locatia nu o cunosc cu precizie. Unele persoane cu care am discutat au lansat doua ipostaze astfel ca terenul s-ar fi aflat în urmatoarele locatii:

1) în spatele si o parte din terenul în care se afla blocul 44 (6)

2) în zona în care se afla blocul 48.

Cât timp a functionat acest teren nu stiu, dar probabil pâna în anul 1963- 1964 sau chiar 1965. afirm acest lucru deoarece în anul 1965 au fost date în folosinta blocurile din aceasta zona, respectiv blocurile 43, 44, 45 etc. Deci, terenul nu mai putea exista în acest an.

A fost nevoie sa se construiasca un teren într-o zona care sa nu fie supusa „cel putin” demolarii datorita localitatii.

S-a construit terenul în partea de sud al orasului, loc în care exista si în prezent.

Terenul nu a purtat o alta denumire, decât Minerul. Anul construirii – 1966 (totusi este o data neoficiala).

 

 

Fotbalul în Balan

-prezent-

 

Sezonul 2006-2007. În Balan nu mai exista echipa de seniori. Situatia pare normala daca avem în vedere faptul ca în 16 iunie 2006 a însemnat ultima zi de lucru la S.C. Balan S.A. (mina), societate care a dat de-a lungul anilor nu numai denumirea echipei, ci şi sprijinul material, financiar şi chiar uman.

 

Rolul minei Balan în sport a fost primordial. Asociatia sportiva a fost înfiintatade catre exploatarea miniera şi a reprezentat localitatea în competitiile oficiale.

...ramasa fara sprijinul de la S.C. Balan S.A., fotbalul – la fel ca şi celelalte sectii sportive – a ramas singur. Conducerea echipei a luat decizia de a desfiinta echipa de seniori, chiar daca s-a reuşit o asociere cu Primaria Balan, care asigura sprijinul financiar activitatii copiilor si a juniorilor.

...sezonul fotbalistic 2006-2007 a însemnat pentru C.S. Minerul Balan şi implicit pentru localitate, doar competitiile judetene pentru grupele de copii şi juniori.

Grupele de copii şi juniori îşi continua activitatea. S-a reuşit obtinerea ca parintii sa contribuie financiar.

Antrenori la grupele de copii şi juniori:

  • Andronic Gheorghe
  • Fodor Pavel

Juniorii mari au reprezentat echipei C.S.Ş. Miercurea-Ciuc (este vorba despre un lot comun) în campionatul republican, iar celelalte grupe de copii si juniori participa la campionatul judetean.

 

Echipa de seniori


A fost o data ca niciodata... câtiva tineri din Balan care au jucat fotbal şi iubesc enorm acest sport. Iubesc aât de mult fotbalul încât au practicat acest joc la locurile lor de munca. Aflate în Miercurea-Ciuc încât au convins şefii lor ierarhici de a înfiinta o echipa. Au gasit întelegere şi sprijin la armata.

Brigada de vînatori de munte 'Virgil Badulescu' din Miercurea-Ciuc au oferit o şansa de afirmare acestor tineri. Astfel a aparut în fotbalul harghitean echipa:

A.S.A. Miercurea-Ciuc-Balan

 

Asociatia Sportiva Armata Miercurea-Ciuc Balan, Asociatia Sportiva a unitatii militare din Miercurea-Ciuc care ofera astfel o şansa de a practica fotbalul angajatilor sai din Balan.

 

Numele acestor tineri din Balan:

-Sion Florin-Constantin

-Sion Daniel

-Cioba Adrian

-Munteanu Andrei

-Mitocaru Constantin Alin

-Obrijan Ionel

-Boldizar Gheorghe

-Drian Mirel

-Dospinescu

-Rontu Alin

-Vînau Gigi

-Stan Marian

-Irache Constantin Valeriu

 

Antrenor-Pinghireac Angelo

 

Acestora le/a dat un ajutor amical Mihaila Fanel- un fotbalist marcant al fotbalului din Balan.

Dupa terminarea turului înseria de est a campionatului judetean A.S.A, se afla pe primul loc având numai victorii şi un avans consinderabil (15 puncte) fata de ocupanta locului 2.

 

Îmi cer scuze fata de persoanele pe care nu le-am amitit dar ma voi revanşa în viitor.

 

Totodata trebuie sa precizez ca jucatori sunt angajati la Brigada ÿÿVirgil Badulescu´´, la Penitenciar precum şi la pompieri, toate institutiile find din Miercurea-Ciuc.

 

Am ramas dator şi cu precizare ca partidele socotite acasa, A.S.A le disputa la Balan.

Fotbalul din Balan exista datorita acestor tineri precum şi unitatii Militare ÿÿBrigada Virgil Badulescu´´ din Miercurea-Ciuc.

 

 

 

Autor

Pop Francisc Gabriel

Top